26 lipca 2016

SUROWA GRYCZANKA Z JAGODAMI ACAI I FIGAMI

Tak- to prawda, że z surowej kaszy gryczanej można wyczarować cuda, np. pyszne śniadanie!

O tym, że kasza gryczana to jedna z kasz, które są bardzo wartościowe wie każdy.
Nie poddając jej wysokiej temperaturze zachowujemy jeszcze więcej jej prozdrowotnych właściwości.
Do tego typu śniadań warto wykorzystać kaszę gryczaną niepaloną, która jest o wiele bardziej delikatna, niż jej prażona wersja :)


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka jagód acai
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kakao (nieodtłuszczonego)
  • banan
  • kilka fig suszonych
  • świeże jagody
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną namoczyć w odzie przez kilka godzin (najlepiej całą noc), następnie kaszę przepłukać, zalać mlekiem i zblendować z bananem, mąką kokosową, jagodami acai i kakao.
  2. Gryczankę przełożyć do miseczki i ozdobić świeżymi jagodami oraz plasterkami suszonych fig. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 695kcal
1 porcja- ok. 348kcal