O tym, że kasza gryczana to jedna z kasz, które są bardzo wartościowe wie każdy.
Nie poddając jej wysokiej temperaturze zachowujemy jeszcze więcej jej prozdrowotnych właściwości.
Do tego typu śniadań warto wykorzystać kaszę gryczaną niepaloną, która jest o wiele bardziej delikatna, niż jej prażona wersja :)
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka jagód acai
- 1 łyżeczka sproszkowanego kakao (nieodtłuszczonego)
- banan
- kilka fig suszonych
- świeże jagody
- Kaszę gryczaną namoczyć w odzie przez kilka godzin (najlepiej całą noc), następnie kaszę przepłukać, zalać mlekiem i zblendować z bananem, mąką kokosową, jagodami acai i kakao.
- Gryczankę przełożyć do miseczki i ozdobić świeżymi jagodami oraz plasterkami suszonych fig.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 695kcal
1 porcja- ok. 348kcal