27 września 2017

NALEŚNIKI Z FARSZEM SOJOWYM

Idealne, pożywne naleśniki, pełne warzyw i roślinnego białka!

Polecają się na obiad, na kolację - o każdej porze dnia! :)



 

Składniki:

Naleśniki

  • 1 łyżka lnu

  • 3 łyżki ciepłej wody

  • 2 szklanki mleka jaglanego

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 3 łyżki mąki ryżowej

  • szczypta soli himalajskiej


Farsz

  • 150g granulatu sojowego

  • 2 czerwone papryki

  • 240g groszku konserwowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • koperek świeży

  • 1 szklanka passaty pomidorowej

  • szpinak

  • przyprawy: przyprawa do kurczaka, sos sojowy, papryka wędzona

  • do podania: awokado


Przygotowanie:

  1. Len wymieszaj z ciepłą wodą, po czym odstaw na kilka minut.

  2. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą zblenduj.

  3. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni.

  4. Na patelni rozgrzej olej ryżowy i podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pokrojoną paprykę i całość podsmaż.

  5. Na patelnię dodaj wcześniej namoczony we wrzątku granulat sojowy, całość podsmaż.

  6. Pod koniec dodaj groszek i koperek, a następnie passatę - całość duś kilkanaście minut.

  7. Gotowe naleśniki wypełnij szpinakiem, farszem i podaj z pokrojonym w paski awokado.


Kalorie:

Całość (5 naleśników) - ok. 2170kcal

1 naleśnik - ok. 434kcal