28 marca 2015

MIGDAŁOWY MAZUREK Z DAKTYLOWYM KARMELEM

Wegańskie i bezglutenowe wydanie ulubionego Wielkanocnego ciasta!

 

Cudowne kruche ciasto i słodki krem, zwieńczony przeróżnymi bakaliami- mazurek... Wszyscy uwielbiają to ciasto, jednak Wielu (a przeważnie Wiele) z nas z powodu przeróżnych diet nie może sobie na nie pozwolić ;)

Mam na to rozwiązanie- wegański, bezglutenowy mazurek- bez pszennej mąki, niezdrowych tłuszczów i cukru! ;) A co najważniejsze jest obłędnie słodki!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki migdałowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 15g daktyli
  • 2 połówki brzoskwiń
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • do ozdoby: migdały całe, płatki migdałowe, orzechy laskowe, jagody goji, morwa biała suszona
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować i połączyć z mąkami, masłem orzechowym oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę (na kształt kwadratu), z mniejszej części ciasta uformować ozdobne brzegi- piec 20 minut w 190 stopniach.
  3. Daktyle namoczyć we wrzątku, porządnie odcedzić i zblendować z brzoskwiniami oraz sokiem z cytryny na bardzo gładki mus karmelowy.
  4. Masę karmelową wyłożyć na upieczony spód i ozdobić bakaliami.

Ja w Wielkanoc na pewno nie odmówię sobie takiego mazurka- a Wy? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 1330kcal
1 kawałek- ok. 148kcal

Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja V