26 sierpnia 2014

CIASTO JAGLANE Z BORÓWKAMI

Bezglutenowe, bez cukru i mąki!

 

Lekkie i puszyste, a zarazem kremowe... Kasza jaglana to jeden z produktów, które świetnie sprawdzają się wypiekach i chętnie z nią eksperymentuję.

Ciasto posiada mnóstwo walorów prozdrowotnych, bo nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczów, mąki, czy cukru.

W pełni dietetyczne, a do tego bezglutenowe! Polecam z dodatkiem sezonowych borówek z pobliskiego warzywniaka, ale można je zastąpić ulubionymi owocami :)


Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 150g borówek
  • 1 dojrzały banan
  • 2 białka jaja
  • 1 łyżka nerkowców (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować ze stevią.
  2. Ugotowaną kaszę (i najlepiej ostudzoną) zblendować z bananem i białkami, a następnie wymieszać z pokruszonymi orzechami nerkowca i wyłożyć do blaszki/formy.
  3. Na wierzchu posypać borówkami (lekko je wciskając w ciasto).
  4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kawałek takiego ciacha w towarzystwie owocowego koktajlu- deser idealny! :)

 *Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1010kcal
1 kawałek- ok.84kcal

Dzień polskiej żywności 2014Ciacho na widelcu