8 maja 2015

CZEKOLADOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

W tak piękny weekend nie może zabraknąć ciasta czekoladowego z owocami! Tym razem z borówkami! :)
Kawałek takiego dietetycznego, czekoladowego ciasta umili dzień każdemu łasuchowi :)

Ciasto jest raczej mokre i zbite, chociaż nie przesadnie :)
Dzięki zawartości otrębów i płatków jest bogate w błonnik, który z kolei korzystnie wpływa na nasze jelita - zdrowo i smacznie!
Polecam po prostu zrobić i się przekonać, a warto! :)


Składniki:
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 białko jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
  • 1 szklanka borówek
Przygotowanie:
  1. Płatki i otręby zmielić na mąkę.
  2. Banany zblendować z mlekiem.
  3. Do zblendowanych bananów dodać mąki, kakao, cukier kokosowy i wymieszać.
  4. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z całością.
  5. Masę przelać do małej tortownicy, a na wierzch wyłożyć borówki.
  6. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem trzcinowym.

Czekoladowe letnie ciasto gotowe- a do tego dietetyczne! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 970kcal
1 kawałek- ok. 81kcal