13 grudnia 2015

WEGAŃSKI MAKOWIEC Z GALARETKĄ

I nie mogło być inaczej! Grudniowy weekend = świąteczny makowiec! :)
Takiego wcześniej nie przygotowywałam, ponieważ jest on bez pieczenia, a przy tym z galaretką!

Propozycja jest skierowana do wegan, osób na diecie bezglutenowej oraz wszystkich, którzy lubią po prostu zdrowo zjeść :)


Składniki:
  • 2 szklanki domowej masy makowej (z tego przepisu
  • 2 garście rodzynek
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 galaretka wiśniowa (wegańska)

Przygotowanie:
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Do masy makowej dodać mus rodzynkowy, syrop z agawy oraz mąkę kokosową i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do schłodzenia.
  4. Galaretkę rozpuścić w 250ml zimnej wody, zagotować (gotować około 1-2 min) i odstawić na chwilę do lodówki, aby galaretka lekko się ścięła.
  5. Po chwili wyciągnąć ciasto oraz galaretkę, galaretkę przełożyć na makowiec i ponownie odstawić do schłodzenia.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1695kcal
1 kawałek- ok. 141kcal