5 maja 2015

SELEROWE BURGERY Z GRYKI W SEZAMIE

Bardzo często nie doceniamy takich zwykłych, powszechnie dostępnych produktów.
Tym razem chciałam właśnie zrobić "ukłon" w ich stronę i wykorzystać je do przygotowania pysznych burgerów! A mowa o selerze i kaszy gryczanej.

Oba te produkty, dobrze wykorzystanie, smakują świetnie i korzystnie wpływają na zdrowie.
Warto wzbogacić swoją dietę o niedocenianą kaszę gryczaną, czy łuskę gryczaną.
A żeby nie było zbyt nudno całość urozmaiciłam sezamem i wyszły całkiem przyzwoite burgery! :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy gryczanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki łuski gryczanej
  • 1 (mniejszy) seler
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: majeranek, szczypiorek, pieprz, sól sezamowa, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Selera ugotować- połowę zblendować na puree, drugą połowę pokroić w drobną kostkę.
  2. Kaszę gryczaną ugotować i również zblendować.
  3. Dokłądnie wymieszać wszystkie składniki z przyprawami (oprócz sezamu) i uformować kule, które następnie spłaszczać.
  4. Każdego burgera obtoczyć w sezamie i piec około 25 minut w 190 stopniach.
Burgery najlepiej smakują z ulubionym sosem- może to być sos pomidorowy (jak u mnie), jogurtowy, czy np. grzybowy :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 burgerów)- ok. 410kcal
1 burger- ok.41kcal