Tym razem chciałam właśnie zrobić "ukłon" w ich stronę i wykorzystać je do przygotowania pysznych burgerów! A mowa o selerze i kaszy gryczanej.
Oba te produkty, dobrze wykorzystanie, smakują świetnie i korzystnie wpływają na zdrowie.
Warto wzbogacić swoją dietę o niedocenianą kaszę gryczaną, czy łuskę gryczaną.
A żeby nie było zbyt nudno całość urozmaiciłam sezamem i wyszły całkiem przyzwoite burgery! :)
Składniki:
- 4 łyżki kaszy gryczanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki łuski gryczanej
- 1 (mniejszy) seler
- 2 łyżki sezamu
- przyprawy: majeranek, szczypiorek, pieprz, sól sezamowa, sos sojowy
- Selera ugotować- połowę zblendować na puree, drugą połowę pokroić w drobną kostkę.
- Kaszę gryczaną ugotować i również zblendować.
- Dokłądnie wymieszać wszystkie składniki z przyprawami (oprócz sezamu) i uformować kule, które następnie spłaszczać.
- Każdego burgera obtoczyć w sezamie i piec około 25 minut w 190 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 burgerów)- ok. 410kcal
1 burger- ok.41kcal
uwielbiam twoje dania :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu wypróbować któreś z twoich burgerów!
OdpowiedzUsuńPychotka :))
OdpowiedzUsuńŚwietne te kotleciki, z chęcią bym spróbowała jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńZ selera?! Czym nas jeszcze zaskoczysz? :D
OdpowiedzUsuńKasza i seler - pyszne połączenie !!!
OdpowiedzUsuńI to mi się podoba :) Zapisuję!
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Świetny przepis. Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Jeszcze takich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
takich burgerów z gryki jeszcze nie robiłam i zdecydowanie jestem na TAK! świetne :)
OdpowiedzUsuńJakie świetne burgery, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńcudowna inspiracja!
OdpowiedzUsuńKotleciki cudowne :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie przepadałam za selerem, zawsze jego smak tłumiłam, ale w takiej wersji nie trzeba! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie burgery :)
OdpowiedzUsuń