5 maja 2015

SELEROWE BURGERY Z GRYKI W SEZAMIE

Bardzo często nie doceniamy takich zwykłych, powszechnie dostępnych produktów.
Tym razem chciałam właśnie zrobić "ukłon" w ich stronę i wykorzystać je do przygotowania pysznych burgerów! A mowa o selerze i kaszy gryczanej.

Oba te produkty, dobrze wykorzystanie, smakują świetnie i korzystnie wpływają na zdrowie.
Warto wzbogacić swoją dietę o niedocenianą kaszę gryczaną, czy łuskę gryczaną.
A żeby nie było zbyt nudno całość urozmaiciłam sezamem i wyszły całkiem przyzwoite burgery! :)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy gryczanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki łuski gryczanej
  • 1 (mniejszy) seler
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: majeranek, szczypiorek, pieprz, sól sezamowa, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Selera ugotować- połowę zblendować na puree, drugą połowę pokroić w drobną kostkę.
  2. Kaszę gryczaną ugotować i również zblendować.
  3. Dokłądnie wymieszać wszystkie składniki z przyprawami (oprócz sezamu) i uformować kule, które następnie spłaszczać.
  4. Każdego burgera obtoczyć w sezamie i piec około 25 minut w 190 stopniach.
Burgery najlepiej smakują z ulubionym sosem- może to być sos pomidorowy (jak u mnie), jogurtowy, czy np. grzybowy :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 burgerów)- ok. 410kcal
1 burger- ok.41kcal

15 komentarzy:

  1. Muszę w końcu wypróbować któreś z twoich burgerów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te kotleciki, z chęcią bym spróbowała jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z selera?! Czym nas jeszcze zaskoczysz? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza i seler - pyszne połączenie !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. I to mi się podoba :) Zapisuję!

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł. Jeszcze takich nie jadłam.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. takich burgerów z gryki jeszcze nie robiłam i zdecydowanie jestem na TAK! świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie świetne burgery, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie przepadałam za selerem, zawsze jego smak tłumiłam, ale w takiej wersji nie trzeba! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie burgery :)

    OdpowiedzUsuń