Kolejna propozycja z serii tradycyjnych, popularnych wypieków na zdrowo!
Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie paczuszka suszonych ananasów, którą dostałam!
I był to świetny pomysł, połączenie ananasa i kokosa trafiło w gusta Wielu z nas.
Zatem dzisiaj przedstawiam pinacolad'owe słodkości w bardzo "lightowym" wydaniu :)
Składniki:
Ciasto
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 6 łyżek mąki jaglanej
- 1 banan
- 2 białka jajek
- 1/2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 10 łyżek kaszy jaglanej
- 0,5l mleka (napoju) kokosowego
- 3 łyżeczki stevi
- kawałek świeżego ananasa
- suszone plastry ananasa
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto
- Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąki, wiórki, mleko i banana.
- Całość przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym, dosładzając stevią (kasza może być lekko rozgotowana).
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
- Na wcześniej upieczony spód wyłożyć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, następnie masę, po czym udekorować suszonymi plastrami ananasa i płatkami migdałowymi.
Najlepiej smakuje schłodzone.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1375kcal
1 kawałek- ok. 115kcal
Świetne ciasto, wygląda bardzo apetycznie. Ananas w wypiekach to super pomysł.
OdpowiedzUsuńA można czymś zastąpić mąkę koksową? Bo nie posiadam :C
OdpowiedzUsuńjasne, wiórkami kokosowymi :)
UsuńPychotka! :D
OdpowiedzUsuńpomysłowe i zdrowe! no i z moją ulubioną kaszą:)
OdpowiedzUsuńto coś totalnie dla mnie, uwielbiam pinacolade
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! I wygląda jeszcze lepiej *.* Wpraszam się :D
OdpowiedzUsuńInteresujące! I ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, a jak smakuje to zobaczę po zrobieniu:) Pozdro
OdpowiedzUsuńuwielbiam zestawienie ananasa i kokosu ;)
OdpowiedzUsuńNie widziałam takiego suszonego ananasa - świetna ozdoba wypieków!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńAle genialne! Taka kula niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i pewnie też tak smakuje, bo w składzie same pyszności. Cudo !!!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko i z pewnością dokładnie tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńPychota:) Jeszcze raz gratuluję funkcji Szefa Kuchni:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam masy z kaszy jaglanej... koniecznie muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko smakowicie i to mi nie może umknąć! :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł :):) wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńnie no zabiłaś mnie tym przepisem! Wygląd- obłęd! :) :)
OdpowiedzUsuńKokos i ananas tworzą świetny duet, ciasto doskonałe :)
OdpowiedzUsuńPychotka! I jest moja ulubiona mąka kokosowa! Super :)
OdpowiedzUsuńJakie wielkie, śliczne plastry ananasa!
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Wygląda genialnie, zapisuję i na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńwygląda super! :)
OdpowiedzUsuńPj, nie znam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Koniecznie muszę je wypróbować i przekonać rodzinkę do przysmaków z kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuńjak się nie dadzą przekonać to więcej dla Ciebie! :)
Usuń