4 października 2015

LEKKIE BABECZKI JAGLANE Z KOMOSĄ

Lekkie babeczki polecają się na niedzielne popołudnie! ;)
Do przygotowania babeczek potrzebna jest dosłownie garstka składników, a efekt świetny!
Nie obciążają żołądka i układu pokarmowego, a gwarantuję, że z popołudniową kawą będą smakować świetnie ;)


Składniki:
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 5 łyżek poppingu  z komosy
  • 1 dojrzały banan
  • 5 łyżek mleka migdałowego
  • 2 białka jajek
  • kilka moreli suszonych
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę, a banana zblendować z mlekiem.
  2. Mąkę jaglaną, popping z komosy oraz zblendowanego banana z mlekiem dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Do sylikonowych foremek nałożyć po łyżce masy, następnie suszoną morelę i kolejną łyżkę masy.
  5. Babeczki piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni. 
Jedna babeczka ma niespełna 85 kalorii, co tylko powinno Was po raz kolejny zachęcić do działania i tworzenia pysznych, dietetycznych słodyczy! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 670kcal
1 babeczka- ok. 84kcal

Zakręcony Muffin - edycja jesienna