21 grudnia 2017

KOPYTKA BURACZKOWE

A może zamiast uszek na święta kopytka buraczkowe? :)



Składniki:

Kopytka

  • 2 buraki

  • 1kg ziemniaków

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej

  • szczypta soli


Dodatki

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • cebula

  • 500g pieczarek

  • sól, pieprz

  • kiełki brokułu

  • czarnuszka




Przygotowanie:

  1. Buraki upiecz w piekarniku (45min/180 stopni).

  2. Następnie obierz je ze skórki i zblenduj na mus.

  3. Ziemniaki obierz i ugotuj, a po ostudzeniu rozgnieć wraz z musem buraczkowym.

  4. Do całości dodaj szczyptę soli oraz mąkę – porządnie wymieszaj.

  5. Z powstałej masy formuj rulony, które następnie pokrój na kawałki w formie kopytek.

  6. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.

  7. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę oraz pieczarki wraz z przyprawami.

  8. Gotowe kopytka wymieszaj z pieczarkami.

  9. Całość podaj z kiełkami, posypane czarnuszką.


Kalorie:

Całość (8 porcji) – ok. 1715kcal

1 porcja – ok. 214kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.