Genialnie orzechowy spód z nutą daktyli... Delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego i wisienka na torcie, czyli całe orzechy do dekoracji!
Takie słodkości lubię najbardziej- smakowite, słodkie, a jednocześnie pełnowartościowe.
Na taki tort może pozwolić sobie każdy- nie musimy się obawiać o zbędne kalorie!!
Składniki:
Spód
- 100g orzechów laskowych
- 100g migdałów
- garść daktyli
- 200g kaszy jaglanej
- 500ml mleka ryżowego orzechowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżeczki stevi
Spód
- Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę i zblendować na mus.
- Orzechy zmielić i połączyć z daktylami- wyrobić ciasto.
- Formę wyłożoną folią spożywczą, wyłożyć ciastem (formując dość wysokie brzegi)- odstawić do schłodzenia.
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na bardzo gładki krem z masłem orzechowym (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód (można wykonać ozdoby za pomocą rękawa cukierniczego), ozdobić całymi orzechami i ponownie schłodzić.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2345kcal
1 kawałek- ok. 195kcal
Wow!!:) Wygląda prze-apetycznie!!! Ale bym zjadła taki kawałeczek....daleko mieszkasz?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam majowo:)
Bardzo fajne ciacho :) Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda ten torcik :)
OdpowiedzUsuńChcę taki tort!
OdpowiedzUsuńKremy jaglane love! :D Już nie tknę zwykłego, jeszcze w dodatku z dodatkiem masła. Te jaglane nie dość że zdrowe to takie pyszne ;D
OdpowiedzUsuńZrobisz mi taki na urodziny ? *.*
OdpowiedzUsuńSuper tort, nigdy nie piłam mleka orzechowego, a wydaje się to być super alternatywą :)
OdpowiedzUsuńMożesz się podzielić informacją, jakiej używasz stewii i jak się sprawdza ona w wypiekach?
używam zamiennie suszonych liści i takiej sproszkowanej, oczywiście sproszkowana nie jest tak gorzka i jest bardziej przystępna w smaku dla początkujących :)
UsuńTakiego zdrowego tortu to ja jeszcze nie jadłam ale przyznam, że brzmi obiecująco. jestem fanką kaszy jaglanej i orzechów. Z chęcią wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten torcik! :)
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem! :) wygląda uroczo, a składniki zapewniają o tym, że smakował pysznie :)
OdpowiedzUsuńOjoj Madziu ja chcę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMożna pochłaniać bez zbędnych wyrzutów sumienia, w końcu kasza w nim gości, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńcudowny ten twój torcik, masz talent do takich jaglanych słodkości :)
OdpowiedzUsuńWow, ten tort wygląda znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje wybornie! *.*
Idealny, uwielbiam takie smaki :):)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJak u Ciebie pysznie :)
OdpowiedzUsuńGenialne! :)
OdpowiedzUsuńmm orzechy wyglądają wyśmienicie !
OdpowiedzUsuńNie wiem co mnie bardziej dziwi składniki kremu, czy ogólna liczba składników, czy jeszcze wygląd torciku.
OdpowiedzUsuńTa pora to zły pomysł na oglądanie takich smakowitości!
Ale przepis zapisuję i chętnie wypróbuję :)
Nie znam takiego tortu.
OdpowiedzUsuńsuper, zdrowy tort, którym można się opychać bez obaw o figurę
OdpowiedzUsuńczy zamiast orzechów laskowych nadają się także orzechy nerkowca? :)
OdpowiedzUsuńnadają się każde orzechy, po prostu będzie troszkę inny smak w zależności od użytych orzechów :)
Usuń