Zielone warzywa zawierają chlorofil, który pomaga między innymi w oczyszczaniu organizmu.
Ponadto każde danie urozmaicone "zieleniną" wygląda pięknie, a przecież bardzo często jemy oczami! :)
Dlatego idąc za tą myślą postanowiłam przygotować bezglutenowy makaron z zielonymi warzywami!
Składniki:
- 100g makaronu kukurydziano- ryżowego fusilli
- 1 cukinia zielona
- kilka szparagów zielonych
- 1 łyżka sproszkowanego jarmużu
- kilka łyżek bulionu warzywnego
- koperek świeży
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- przyprawy: sól himalajska, bazylia, pieprz ziołowy
- Makaron ugotować i odcedzić.
- Cukinię umyć, pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię, zalać bulionem, przyprawić i dusić do uzyskania konsystencji sosu (w razie potrzeby można wspomóc się blenderem), pod koniec dodać jarmuż oraz koperek i całość porządnie wymieszać.
- Ze szparagów odciąć końcówki i ugotować na parze.
- Gotowy makaron wymieszać z sosem i szparagami, całość posypać płatkami drożdżowymi.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 540kcal
1 porcja- ok. 270kcal
Madziu napiszę tak, ten makaron ma dobre towarzystwo :)
OdpowiedzUsuń