9 kwietnia 2019

WEGAŃSKA TARTA BEZ PIECZENIA

Takie słodkie cuda! I to bez wyrzutów sumienia!



Składniki:

Spód

  • 100g orzechów włoskich

  • 3/4 szklanki płatków owsianych

  • 200g daktyli

  • szczypta soli


Krem i dodatki

  • 100g kaszy jaglanej

  • 0,5l mleka ryżowego

  • 100g ugotowanej białej fasoli

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • 4 łyżki kakao do picia

  • szczypta wanilii

  • owoce leśne

  • garść nerkowców


Przygotowanie:

Spód

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie zblenduj na mus.

  2. Orzechy oraz płatki zmiel drobno, po czym połącz z musem daktylowym.

  3. Tak powstałą masę wyłóż na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.


Krem i dodatki

  1. Kasze jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem kakao.

  2. Ugotowaną kasze zblenduj z fasolą, syropem z agawy oraz wanilią.

  3. Schłodzony krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  4. Całość posyp orzechami nerkowca oraz owocami leśnymi.


Kalorie:

Całość (25 kawałków) - ok. 2935kcal

1 kawałek - ok. 117kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz