Składniki:
- mąka z ciecierzycy - 150 g
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
- jajo średnie - 3 szt.
- napój migdałowy - 500 ml
- oliwa - 1 łyżka
- cebula - 1 szt.
- papryka żółta - 1 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- tofu wędzone - 180 g
- czerwona fasola konserwowa - 250 g
- brokuł - 1 szt.
- koncentrat pomidorowy - 100 g
- pomidory z puszki - 350 g
- majonez wegański - 90 g
- pestki dyni - 1 łyżka
- sól - 2 łyżeczki
- papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
- papryka mielona ostra - 1/2 łyżeczki
- bazylia - 1 łyżeczka
- czosnek granulowany - 2 łyżeczki
Przygotowanie:
- Jaja zblenduj z napojem migdałowym oraz z mąkami.
- Z powstałej masy smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni teflonowej (z obu stron).
- Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz obie papryki pokrojone w paski.
- Gdy warzywa będą już podsmażone, dodaj rozdrobnionego brokuła i całość zalej połową szklanki wody, po czym dodaj przyprawy i całość wymieszaj.
- Pod koniec duszenia dodaj rozdrobnione tofu wędzone oraz odcedzoną fasolkę.
- Całość zalej sosem powstałym z wymieszania pomidorów z puszki oraz koncentratu - trzymaj na "gazie" do zagotowania.
- Gotowe naleśniki wypełnij farszem. Na wierzch każdego naleśnika nałóż mały kleks z majonezu, całość posyp pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (12 naleśników) - ok. 2975 kcal
1 naleśnik - ok. 248 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz