Składniki:
- ziemniaki - 2 kg
- napój ryżowy - 1/3 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- szczypiorek - 1 łyżka
- czerwona kapusta - 1/2 szt.
- ziele angielskie - trochę
- liść laurowy - trochę
- pieprz - 1 szczypta
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- czerwona fasola (konserwowa lub ugotowana) - 500 g
- sos sojowy - 1 łyżka
- sos unagi - 1 łyżka
- jajo - 1 szt.
- płatki owsiane - 3 łyżki
- mąka ryżowa - 2 łyżki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie roznieć na puree z dodatkiem napoju ryżowego oraz pół łyżeczki soli. Nałóż do boxa i posyp szczypiorkiem.
- Kapustę poszatkuj, dodaj pół łyżeczki soli, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, po czym zalej wodą do 3/4 wysokości kapusty i duś do miękkości. Na koniec dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dodaj do boxa.
- Fasolę zblenduj z jajkami, sosem sojowym, sosem unagi, płatkami owsianymi oraz mąką ryżowa. Z masy uformuj kotlety, które piecz przez około 20 minut w 180 stopniach. Nałóż do boxa.
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2585 kcal
1 porcja - ok. 431 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz