31 maja 2020

Wegetariański tradycyjny obiad w lunchboxie


Składniki:

  • ziemniaki - 2 kg
  • napój ryżowy - 1/3 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • czerwona kapusta - 1/2 szt.
  • ziele angielskie - trochę
  • liść laurowy - trochę
  • pieprz - 1 szczypta
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • czerwona fasola (konserwowa lub ugotowana) - 500 g
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sos unagi - 1 łyżka
  • jajo - 1 szt.
  • płatki owsiane - 3 łyżki
  • mąka ryżowa - 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie roznieć na puree z dodatkiem napoju ryżowego oraz pół łyżeczki soli. Nałóż do boxa i posyp szczypiorkiem.
  2. Kapustę poszatkuj, dodaj pół łyżeczki soli, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, po czym zalej wodą do 3/4 wysokości kapusty i duś do miękkości. Na koniec dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dodaj do boxa.
  3. Fasolę zblenduj z jajkami, sosem sojowym, sosem unagi, płatkami owsianymi oraz mąką ryżowa. Z masy uformuj kotlety, które piecz przez około 20 minut w 180 stopniach. Nałóż do boxa.


Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2585 kcal
1 porcja - ok. 431 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz