Ja ją również uwielbiam i odczarowuje podając z różnymi wegańskimi dodatkami ;)
Składniki:
Spód
- 2 szklanki maki orkiszowej
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta sody
- szczypta soli
Dodatki
- kostka tofu
- buraczkowa pasta ze słonecznikiem
- kilka łyżek passaty pomidorowej
- pomidorki koktajlowe
- kiełki
- słonecznik
Sos
- 1 jogurt sojowy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z sola oraz sodą, a następnie dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto.
- Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto do całkowitego połączenia się składników.
- Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Pizzę posmaruj passatą pomidorową, następnie pastą buraczkową, posyp rozdrobnionym tofu, poukładaj pomidorki koktajlowe i piecz około 10/15 minut w 200 stopniach.
- Gotową pizzę posyp kiełkami i słonecznikiem, możesz również podać ją z sosem na bazie jogurtu sojowego wymieszanego z czosnkiem i solą.
Kalorie:
Całość (3 pizze) - ok. 1880kcal
1 pizza - ok. 627kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
buraki i tofu mmmm <3
OdpowiedzUsuń