Jednak trzeba przyznać, że są czasochłonne i pracochłonne... ale warto!
Moja wersja jest po brzegi wypełniona soczewicą i pieczarkami! mniam!
Składniki:
Ciasto
- 0,5kg mąki orkiszowej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz
- 300g zielonej soczewicy
- 0,5kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju ryżowego
- przyprawy: sól himalajska, curry, kumin, kolendra
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą, następnie dodaj olej i powoli dolewaj wodę, porządnie wyrób ciasto.
- Ciasto rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką) i wytnij koła.
- Soczewicę ugotuj, a cebulkę wraz z pieczarkami posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw.
- Do podsmażonych składników dodaj soczewicę - całość porządnie wymieszaj.
- Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz i zawiń na kształt pierogów.
- Pierogi ugotuj we wrzącej wodzie (wyciągnij po kilku minutach, jak zaczną wypływać).
- Podawaj z ulubionym sosem.
Kalorie:
Całość (60 pierogów) - ok. 3155kcal
1 pieróg - ok. 53kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz