Czyli szybkie i lekkie danie! Z odrobiną słońca na talerzu!
Czarny to mój ulubiony kolor jeśli chodzi o ryż. Przy gotowaniu uwalnia się cudowny aromat... a podczas jedzenia niebanalny smak!
Połączyłam go z raczej delikatnymi smakami dyni i bobu oraz charakterystyczną nutą orzeszków pinii, które świetnie dopełniły całego dania.
Takie danie jest bogate w wiele składników odżywczych. Można je zapakować w pojemnik i cieszyć się słonecznym lunchem w pracy :)
Składniki:
- 3 łyżki czarnego ryżu
- 2 łyżki bobu
- 100g dyni hokkaido
- 1 łyżeczka orzeszków pinii (firmy OWOCOWY RAJ)*
- przyprawy: sól morska, garam masala
- Ryż ugotować (około 30 minut).
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą garam masala i zapiec w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
- Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać ze skórek.
- Wszystkie składniki wymieszać i podać z uprażonymi (na suchej teflonowej patelni) orzeszkami pinii.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 280kcal
bardzo ciekawy pomysł na lunchbox'a ;) wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam czarnego ryżu ;p
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na danie, wyglada bajecznie. Zdrowo i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńoj... to nie dla mnie : nie przepadam za dynią i nie lubię bobu...:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście bardzo słoneczny ten ryż z warzywami. Super pomysł na lunch do pracy :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze czarnego ryżu. Za to miałam dzisiaj na obiad bób :)
OdpowiedzUsuńPyszny ten mix :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis ! Zapraszam na przepis miesiąca u mnie na blogu. Możesz dołączyć z tym przepisem
OdpowiedzUsuńPrzewspaniałe! Wszystko co lubię :D
OdpowiedzUsuńi nawet tutaj dynia, zdecydowanie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńA bób skąd? Ale bym sobie bobik zjadła no, a nie ma skąd wytrzasnąć :(
OdpowiedzUsuńz zamrażarki :)
Usuńna obiad, super:)
OdpowiedzUsuńryż na obiad to u mnie obowiązkowe danie w tygodniu :-) taki czarny jest rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam czarny ryż, ten aromat jest zniewalający, a w takim połączeniu jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuń