25 sierpnia 2020

Lekkie i kolorowe sajgonki


Składniki:

  • ryż brązowy okrągły - 200 g
  • cebula - 1/2 szt.
  • oliwa - 1 łyżka
  • passata pomidorowa - 400 g
  • dojrzałe awokado - 1 szt.
  • świeży pomidor - 2 szt.
  • kiszona czerwona kapusta - 1 szklanka
  • jogusrt naturalny - 200 g
  • czosnek ząbek
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • pieprz mielony - 0,5 łyżeczki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • arkusze ryżowe - 14 szt.

Przygotowanie:

  1. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulkę, następnie dodaj passatę pomidorową, lekko ją zredukuj i na koniec wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem, solą, oregano oraz pieprzem.
  2. Awokado i pomidory pokrój w paski.
  3. Jogurt naturalny wymieszaj z solą oraz drobno posiekanym czosnkiem.
  4. Każdy arkusz ryżowy namocz w wodzie, a następnie nałóż łyżkę ryżu, plaster awokado, kawałek pomidora, łyżeczkę jogurtu oraz kapustę - bardzo dokładnie zawiń i gotowe!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 komentarz: