Składniki:
- ryż brązowy okrągły - 200 g
- cebula - 1/2 szt.
- oliwa - 1 łyżka
- passata pomidorowa - 400 g
- dojrzałe awokado - 1 szt.
- świeży pomidor - 2 szt.
- kiszona czerwona kapusta - 1 szklanka
- jogusrt naturalny - 200 g
- czosnek ząbek
- sól - 1,5 łyżeczki
- pieprz mielony - 0,5 łyżeczki
- oregano - 1 łyżeczka
- arkusze ryżowe - 14 szt.
Przygotowanie:
- Na oliwie zeszklij posiekaną cebulkę, następnie dodaj passatę pomidorową, lekko ją zredukuj i na koniec wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem, solą, oregano oraz pieprzem.
- Awokado i pomidory pokrój w paski.
- Jogurt naturalny wymieszaj z solą oraz drobno posiekanym czosnkiem.
- Każdy arkusz ryżowy namocz w wodzie, a następnie nałóż łyżkę ryżu, plaster awokado, kawałek pomidora, łyżeczkę jogurtu oraz kapustę - bardzo dokładnie zawiń i gotowe!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
MEga fajny pomysl :D
OdpowiedzUsuń