25 sierpnia 2020

Wegetariańskie zielone sushi


Składniki:

  • ryż do sushi - 300 g
  • nori - 6 szt.
  • świeży ogórek gruntowy - 3 szt.
  • awokado (dojrzałe) - 1 szt.
  • tofu wędzone - 1 szt.
  • kremowy serek śmietankowy - 1 opakowanie
  • majonez wasabi - 6 łyżek


Przygotowanie:

  1. Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakonaiu. Gdy wystygnie zabierz się za zwijanie rolek.
  2. Ogórki i awokado obierz ze skórki - pokrój w słupki. Tofu również pokrój w podłużne części.
  3. Na każdym nori nałóż ryż (pozostawiając 1 centymetr od jednej z krawędzi) następnie rozsmaruj łyżkę majonezu wasabi, serek śmietankowy oraz nałóż kilka kawałków ogórka, tofu oraz awokado - zwiń bardzo dokładnie (możesz to zrobić z pomocą maty bambusowej).
  4. Powyższą czynność powtórz z pozostałymi 5 arkuszami nori. Każdą rolkę pokrój na kawałki i gotowe!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz