Składniki:
- ryż do sushi - 300 g
- nori - 6 szt.
- świeży ogórek gruntowy - 3 szt.
- awokado (dojrzałe) - 1 szt.
- tofu wędzone - 1 szt.
- kremowy serek śmietankowy - 1 opakowanie
- majonez wasabi - 6 łyżek
Przygotowanie:
- Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakonaiu. Gdy wystygnie zabierz się za zwijanie rolek.
- Ogórki i awokado obierz ze skórki - pokrój w słupki. Tofu również pokrój w podłużne części.
- Na każdym nori nałóż ryż (pozostawiając 1 centymetr od jednej z krawędzi) następnie rozsmaruj łyżkę majonezu wasabi, serek śmietankowy oraz nałóż kilka kawałków ogórka, tofu oraz awokado - zwiń bardzo dokładnie (możesz to zrobić z pomocą maty bambusowej).
- Powyższą czynność powtórz z pozostałymi 5 arkuszami nori. Każdą rolkę pokrój na kawałki i gotowe!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz