Jednak wiele "kupnych" granoli to sam cukier i utwardzany tłuszcz, a niestety próżno w nich szukać prawdziwych wartości odżywczych...
Dlatego, jak tylko nachodzi mnie ochota na granolę to robię ją sama!
To naprawdę nic trudnego, a dodatkowo można poszaleć i dodać do niej nasze ulubione bakalie, czy owoce :)
Moja dzisiejsza granola to połączenie szczególnie bananów z kaszą jaglaną i kilkoma innymi pysznymi produktami.
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 2 szklanki kaszy jaglanej preparowanej
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki syropu z agawy
- garść orzechów laskowych
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżki jagód goji
- garść daktyli suszonych
- garść żurawiny suszonej
- 2 łyżki morwy białej suszonej
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować na sypko.
- Banany zblendować, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na blaszkę i piec około 25 minut w 170 stopniach (podczas pieczenia, co jakiś czas wymieszać granolę).
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1595kcal
1 porcja- ok. 160kcal
wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńNie kupuję granoli, bo pełno w niej chemii. Wolę płatki owsiane z dodatkiem owoców lub orzechów. Ale z takiego przepisu na domową granolę, jak Twój, chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,zazwyczaj granole robie z płatków owsianych.Muszę wypróbować Twoją wersję:-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie taka domowa jest najlepsza. Sama uwielbiam i dodaję do mleka czy jogurtów :-)
OdpowiedzUsuńGranoli nigdy sobie nie odmówię. Nigdy jeszcze nie robiłam jej z kasza jaglaną, ale myślę, że by mi posmakowała:)
OdpowiedzUsuńDo letnich jogurtów pasuje jak ulał :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, żeby dodać kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńTaka granola to wymarzone śniadanko :)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że to będzie moje śniadanie w pracy w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie, jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś granolę z ugotowaną kaszą jaglaną i się zepsuła :(
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam domowej granoli :0
OdpowiedzUsuńDomowa granola najlepsza :)
OdpowiedzUsuń