Składniki:
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- szczypta przyprawy do piernika
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka pestek dyni
- pół garści nerkowców
- 4 łyżki ziaren granatu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Gruszki umyj, a następnie przekrój na połówki.
- Każdą połówkę posmaruj 1/4 łyżki miodu i oprósz przyprawą piernikową. Piecz około 15 minut w 190 stopniach.
- Na rozgrzanej patelni podpraż płatki owsiane, pestki dyni i pokruszone orzechy nerkowca.
- Następnie dodaj miód, wszystko porządnie wymieszaj i ściągnij z "ognia". Odstaw do wystygnięcia.
- Na każdą upieczoną połówkę gruszki nałóż po łyżce jogurtu, po pół łyżeczki dżemu, całość posyp granolą oraz granatem. Na koniec ozdób świeżą miętą.
Kalorie:
Całość (4 połówki) - ok. 760 kcal
1 połówka - ok. 190 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz