24 listopada 2019

PIECZONE GRUSZKI Z DOMOWĄ GRANOLĄ



Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • pół garści nerkowców
  • 4 łyżki ziaren granatu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego
  • świeża mięta




Przygotowanie:

  1. Gruszki umyj, a następnie przekrój na połówki.
  2. Każdą połówkę posmaruj 1/4 łyżki miodu i oprósz przyprawą piernikową. Piecz około 15 minut w 190 stopniach.
  3. Na rozgrzanej patelni podpraż płatki owsiane, pestki dyni i pokruszone orzechy nerkowca.
  4. Następnie dodaj miód, wszystko porządnie wymieszaj i ściągnij z "ognia". Odstaw do wystygnięcia.
  5. Na każdą upieczoną połówkę gruszki nałóż po łyżce jogurtu, po pół łyżeczki dżemu, całość posyp granolą oraz granatem. Na koniec ozdób świeżą miętą.
Kalorie:
Całość (4 połówki) - ok. 760 kcal
1 połówka - ok. 190 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz