Składniki:
Spód
- 1 szklanka płatków owsianych
- 200 g daktyli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa
- 5 łyżek chia
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki agaru
Dodatki
- 2 banany
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 2 łyżki kakao
- maliny
- świeża mięta
- migdały
Przygotowanie:
- Daktyle sparz wrzątkiem, przepłucz, a następnie zblenduj na mus.
- Płatki owsiane zmiel na drobno i połącz z musem daktylowym oraz sokiem z cytryny.
- Masę wyłóż do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując również brzegi.
- Chia zalej mlekiem migdałowym i odstaw na co najmniej 4 godziny, po tym czasie podgrzej całość dodając ksylitol oraz agar - energicznie mieszając.
- Powstałą masę z chia wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Banany zblenduj z mlekiem migdałowym oraz kakao - tak powstałą polewę wylej na ciasto.
- Całość udekoruj migdałami, malinami oraz świeżą miętą.
Kalorie:
Całość (20 kawałków) - ok. 1855
1 kawałek - ok. 93kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz