8 września 2019

OWSIANKA Z OTRĘBAMI OWSIANYMI I LNEM


Składniki:

  • 12 łyżek płatów owsianych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki lnu (zmielonego)
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki mleka owsianego
  • banan
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mała garść mieszanki orzechów
  • 1 pasek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane, otręby oraz len zalej mlekiem i wodą - całość ugotuj.
  2. Gotową owsiankę przełóż do misek.
  3. Jabłko pokrój w plastry, a następnie podsmaż na suchej i rozgrzanej patelni teflonowej - jabłka posyp cynamonem i polej miodem, karmelizuj do momentu, aż zmiękną.
  4. Gotową owsiankę udekoruj kawałkami jabłek, plastrami banana, pokruszoną czekoladą, mieszanką orzechów, pestkami dyni oraz polej masłem orzechowym.

Kalorie:
Całość (3 porcje) - ok. 1355kcal
1 porcja - ok. 452kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz