Składniki:
Spód
- 230 g orzechów ziemnych
- 6 łyżek płatków owsianych
- 200 g daktyli
Krem
- 200 g kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka migdałowego
- 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki inuliny
Polewa
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 80g czekolady gorzkiej 90%
Przygotowanie:
- Daktyle sparz wrzątkiem, odcedź, a następnie zblenduj na mus.
- Orzeszki ziemne oraz płatki zmiel na drobno, po czym wymieszaj z musem daktylowym.
- Powstałą masę wyłóż do formy wyłożonej folią aluminiową.
- Kaszę jaglana opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku migdałowym z dodatkiem ksylitolu.
- Po ugotowaniu i ostudzeniu dodaj inulinę oraz stalą część mleczka kokosowego i porządnie zblenduj – powstałą masę wyłóż na wcześniej przygotową warstwę.
- Na wierzchu poukładaj całe orzeszki ziemne – wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.
- Blaszkę wyciągnij z zamrażarki, pokrój całość na podłużne batony.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią każdy kawałek i ponownie włóż do zamrażarki na 10 minut, aby czekolada przybrała stałą formę.
Batony przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Kalorie:
Całość (14 batonów) – ok. 4340kcal
1 baton - 310kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz