8 września 2019

ZDROWE BATONY Z KREMOWĄ MASĄ





Składniki:

Spód
  • 230 g orzechów ziemnych
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 200 g daktyli



Krem
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka migdałowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
  •  4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki inuliny


Polewa
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  •  80g czekolady gorzkiej 90%



Przygotowanie:
  1.  Daktyle sparz wrzątkiem, odcedź, a następnie zblenduj na mus.
  2. Orzeszki ziemne oraz płatki zmiel na drobno, po czym wymieszaj z musem daktylowym.
  3. Powstałą masę wyłóż do formy wyłożonej folią aluminiową.
  4.  Kaszę jaglana opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku migdałowym z dodatkiem ksylitolu.
  5. Po ugotowaniu i ostudzeniu dodaj inulinę oraz stalą część mleczka kokosowego i porządnie zblenduj – powstałą masę wyłóż na wcześniej przygotową warstwę.
  6. Na wierzchu poukładaj całe orzeszki ziemne – wstaw do zamrażarki na około 2 godziny.
  7. Blaszkę wyciągnij z zamrażarki, pokrój całość na podłużne batony.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią każdy kawałek i ponownie włóż do zamrażarki na 10 minut, aby czekolada przybrała stałą formę.

Batony przechowuj w lodówce lub zamrażarce.



Kalorie:
Całość (14 batonów) – ok. 4340kcal
1 baton - 310kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz