Składniki:
- amarantus ekspandowany - 250 g
- daktyle - 200 g
- nerkowce - 300 g
- mleczko kokosowe - 1 opakowanie
- sok z cytryny - 1 łyżka
- jagody - 2 garści
- dodatkowo: masło kokosowe - 2 łyżki
- dodatkowo: truskawki - 1 garść
Przygotowanie:
- Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus. Mus daktylowy połącz z amarantusem. Z utworzonej masy uformuj spód wraz z brzegami (2 małe blaszki o średnicy 20 cm lub jedna duża).
- Nerkowce namocz przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc), a następnie zblenduj na gładką masę z sokiem z cytryny, stałą częścią mleczka kokosowego oraz jagodami. Krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce. Opcjonalnie możesz udekorować je musem kokosowym oraz truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz