30 czerwca 2020

Nernik jagodowy



Składniki:

  • amarantus ekspandowany - 250 g
  • daktyle - 200 g
  • nerkowce - 300 g
  • mleczko kokosowe - 1 opakowanie
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • jagody - 2 garści
  • dodatkowo: masło kokosowe - 2 łyżki
  • dodatkowo: truskawki - 1 garść

Przygotowanie:

  1. Daktyle sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus. Mus daktylowy połącz z amarantusem. Z utworzonej masy uformuj spód wraz z brzegami (2 małe blaszki o średnicy 20 cm lub jedna duża).
  2. Nerkowce namocz przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc), a następnie zblenduj na gładką masę z sokiem z cytryny, stałą częścią mleczka kokosowego oraz jagodami. Krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
  3. Gotowe ciasto schłodź w lodówce. Opcjonalnie możesz udekorować je musem kokosowym oraz truskawkami.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz