30 czerwca 2020

Ciasto marchewkowe z polewą kokosową i truskawkami



Składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
  • erytrytol - 200 g
  • oliwa z oliwek - 200 ml
  • marchew - 2 szt.
  • woda - szklanka
  • mleczko kokosowe - 1 opakowanie
  • truskawki - 1 garść
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, erytrytol oraz starte marchewki - wymieszaj.
  2. Do suchych składników dodawaj kolejno (cały czas mieszając) - oliwę i wodę. Masę wylej do balaszki wyłożonej papierem do pieczenia (2 małe blaszki o średnicy około 20 cm lub jedna większa). Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
  3. Na ostudzone ciasto wylej polewę powstałą ze zblendowania stałej części mleczka kokosowego oraz erytrytolu. Ciasto ozdób truskawkami.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz