Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
- erytrytol - 200 g
- oliwa z oliwek - 200 ml
- marchew - 2 szt.
- woda - szklanka
- mleczko kokosowe - 1 opakowanie
- truskawki - 1 garść
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, erytrytol oraz starte marchewki - wymieszaj.
- Do suchych składników dodawaj kolejno (cały czas mieszając) - oliwę i wodę. Masę wylej do balaszki wyłożonej papierem do pieczenia (2 małe blaszki o średnicy około 20 cm lub jedna większa). Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
- Na ostudzone ciasto wylej polewę powstałą ze zblendowania stałej części mleczka kokosowego oraz erytrytolu. Ciasto ozdób truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz