Składniki:
- kasza kuskus - 300 g
- curry - 1 łyżeczka
- oliwa - 6 łyżek
- cukinia - szt.
- marchew - 2 szt.
- sól - 3 łyżeczki
- pomidor malinowy - 2 szt.
- ogórek gruntowy - 4 szt.
- sałata świeża - szt.
- natka pietruszki - 2 łyżki
- ciecierzyca konserwowa (lub ugotowana) - 300 g
- tahini - 1 łyżka
- woda - 6 łyżek
- pieprz - 1 szczypta
- kumin - łyżeczka
- kolendra mielona - łyżeczka
- twaróg chudy - 100 g
- jogurt naturalny - 100 g
- szczypior - 1 łyżeczka
- awokado dojrzałe - 1 szt.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus wymieszaj z łyżeczką curry, a następnie zalej wrzątkiem 1cm ponad powierzchnię kaszy i pozostaw do wchłonięcia płynu pod przykryciem (około 10 minut).
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej cukinię oraz marchew pokrojone na dowolne kawałki - całość lekko przypraw solą.
- Ciecierzycę zblenduj z 5 łyżkami oliwy, tahini, wodą oraz solą, pieprzem, kolendrą i kuminem.
- Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Awokado również rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z cytryny i soli.
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wyłóż na talerz - smacznego!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz