30 czerwca 2020

Letnia miska



Składniki:

  • kasza kuskus - 300 g
  • curry - 1 łyżeczka
  • oliwa - 6 łyżek
  • cukinia - szt.
  • marchew - 2 szt.
  • sól - 3 łyżeczki
  • pomidor malinowy - 2 szt.
  • ogórek gruntowy - 4 szt.
  • sałata świeża - szt.
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • ciecierzyca konserwowa (lub ugotowana) - 300 g
  • tahini - 1 łyżka
  • woda - 6 łyżek
  • pieprz - 1 szczypta
  • kumin - łyżeczka
  • kolendra mielona - łyżeczka
  • twaróg chudy - 100 g
  • jogurt naturalny - 100 g
  • szczypior - 1 łyżeczka
  • awokado dojrzałe - 1 szt.
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus wymieszaj z łyżeczką curry, a następnie zalej wrzątkiem 1cm ponad powierzchnię kaszy i pozostaw do wchłonięcia płynu pod przykryciem (około 10 minut).
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej cukinię oraz marchew pokrojone na dowolne kawałki - całość lekko przypraw solą.
  3. Ciecierzycę zblenduj z 5 łyżkami oliwy, tahini, wodą oraz solą, pieprzem, kolendrą i kuminem.
  4. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  5. Awokado również rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z cytryny i soli.
  6. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wyłóż na talerz - smacznego!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz