Składniki:
- tofu z bazylią - 180 g
- suszone pomidory - 60 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- papryka czerwona świeża - 350 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- makaron z soczewicy i kasztanów - 300 g
- płatki drożdżowe - 5 g
- ketchup - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka
- olej z pestek dyni - 1 łyżka
- sól - 1 łyżeczka
- papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
- oregano - 1/2 łyżeczki
- pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
- świeża bazylia - trochę
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj, a następnie odcedź.
- Z papryk wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni/20 minut).
- Do miski włóż ugotowany makaron, upieczoną paprykę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, poszatkowane pomidory suszone i tofu pokrojone w kostkę.
- Z pozostałych składników przygotuj sos - dokładnie je wszystkie mieszając w małym słoiczku.
- Gotową sałatkę polej sosem i udekoruj świeżą bazylią.
Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 1717 kcal
1 porcja - ok. 429 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz