Składniki:
- 300 g mąki pszenej pełnoziarnistej
- 7 g suchych drożdży
- 180 g ciepłej wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 100 g hummusu
- 250 g pieczarek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 180 g pokruszonego ziołowego tofu
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, a następnie partiami dodawaj olej oraz wodę, dokładnie wyrabiając ciasto.
- Wyrobione ciasto odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ponownie je wyrób, podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj.
- Na spód nałóż zredukowaną passatę pomidorową z dodatkiem oregano i soli oraz hummus.
- Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków koktajlowych, piórka cebuli, pokruszone tofu oraz pokrojone pieczarki.
- Całość piecz około 15 minut w 190 stopniach.
Kalorie:
Całość (2 bardzo duże pizze) - ok. 1895 kcal
1 pizza - ok. 948 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Jak widać można zdrowiej :)
OdpowiedzUsuń