Składniki:
- 500 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g śmietanki kokosowej
- 20 g masła orzechowego
- 10 g gorzkiej czekolady 70%
- 2 łyżki tahini
- 1 banan
- 65 g mąki kokosowej
- 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g mąki z komosy ryżowej
Przygotowanie:
- Wszystkie mąki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj zblendowanego banan oraz tahini - wyrób ciasto.
- Ciasto wyłóż na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi. Jedną trzecią ciasta pozostaw na kruszonkę.
- Jabłka pokrój w drobna kostkę, a następnie oprósz cynamonem i skrop sokiem z cytryny - wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Całość posyp kruszonką z pozostałego ciasta.
- Szarlotkę piecz około 25 minut w 180 stopniach.
- Gotową szarlotkę podawaj z ubita śmietanką kokosową wraz z masłem orzechowym. Na całość zetrzyj gorzką czekoladę.
Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 1755 kcal
1 kawałek - ok. 146 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
I to jest prawdziwa szarlotka z prawdziwymi owocami *.*
OdpowiedzUsuń