8 grudnia 2019

Szarlotka z mąką kokosową i śmietanką kokosową



Składniki:

  • 500 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g śmietanki kokosowej
  • 20 g masła orzechowego
  • 10 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki tahini
  • 1 banan
  • 65 g mąki kokosowej
  • 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g mąki z komosy ryżowej


Przygotowanie:

  1. Wszystkie mąki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj zblendowanego banan oraz tahini - wyrób ciasto.
  2. Ciasto wyłóż na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi. Jedną trzecią ciasta pozostaw na kruszonkę.
  3. Jabłka pokrój w drobna kostkę, a następnie oprósz cynamonem i skrop sokiem z cytryny - wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Całość posyp kruszonką z pozostałego ciasta.
  4. Szarlotkę piecz około 25 minut w 180 stopniach.
  5. Gotową szarlotkę podawaj z ubita śmietanką kokosową wraz z masłem orzechowym. Na całość zetrzyj gorzką czekoladę.
Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 1755 kcal
1 kawałek - ok. 146 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

1 komentarz: