Składniki:
- tortille orkiszowe - 4 szt.
- oliwa - 2 łyżki
- filet z kurczaka - 400 g
- papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- bazylia - 1 łyżeczka
- jarmuż - 200 g
- fasola czerwona konserwowa lub ugotowana - 240 g
- pomidorki koktajlowe - 1 garść
- papryka czerwona świeża - 2 szt.
- kiełki słonecznika - 1 garść
- ketchup - 4 łyżeczki
- ocet jabłkowy - 2 łyżki
- miód - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, następnie podsmaż na niej pokrojonego w kostkę kurczaka, pod koniec dodaj przyprawy oraz pokrojoną paprykę i jeszcze chwilę podsmaż.
- Na patelnię dodaj posiekany jarmuż, dodaj odrobinę wody i całość duś kilka minut.
- Na koniec dodaj przekrojone w pół pomidorki oraz fasolę.
- Łyżkę oliwy wymieszaj z octem, miodem oraz solą - tak powstałym vinegretem polej lekko przestudzony farsz z patelni.
- Każdy placek tortilli podgrzej na patelni, następnie nałóż posmaruj w środku ketchupem, nałóż farsz i złóż. Na wierzchu posyp kiełkami.
Kalorie:
Całość (4 tortille) - ok. 1645 kcal
1 tortilla - ok. 411 kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
MAm ochotę *.*
OdpowiedzUsuń