Składniki:
- 400 g makaronu ryżowego nitki
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 cebula
- 180 g tofu wędzonego
- 1 brokuł
- 240 g kukurydzy (konserwowej lub ugotowanej)
- 240 g fasoli czerwonej (konserwowej lub ugotowanej)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- sezam
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kolendra, papryka ostra
Przygotowanie:
- Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw.
- Na patelni rozgrzej olej ryżowy, po czym podsmaż posiekaną cebulkę, pokrojone w kostkę tofu i rozdrobiony brokuł.
- Następnie dodaj na patelnię kukurydzę, fasolę i całość zalej szklanką wody, dodaj przyprawy - duś przez około 10 minut.
- Na koniec na patelnię dodaj makaron oraz sos powstały z wymieszana masła orzechowego, mleka oraz bulionu warzywnego.
- Gotowe danie przełóż na talerze, posyp sezamem i natka pietruszki.
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 3165kcal
1 porcja - ok. 528kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz