Składniki:
- 500 g makaronu tagiatelle
- 150 g suszonych pomidorów
- 1 pęk szparagów zielonych
- kawałek wegańskiej mozarelli
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka musztardy
- pół szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj i odcedź.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekane cebulę oraz czosnek.
- Następnie dodaj umyte szparagi (pozbawione twardych końcówek) - całość lekko podsmaż.
- Po chwili dodać odrobinę wody, posiekane pomidory i duś kilka minut.
- Na koniec wrzuć sos powstały z wymieszanego mleka, musztardy i płatków drożdżowych.
- Na końcu dodaj makaron i całość wymieszaj. Gotowe danie posyp pestkami dyni oraz startą mozarellą.
Kalorie:
Całość (5 porcji) - ok. 2750kcal
1 porcja - ok. 550kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz