A siedząc w domu do głowy przychodzą różne pomysły.... na przykład na wegańską pizzę!!!
Składniki:
Spód
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Dodatki
- kilka liści jarmużu
- kilka łyżek kukurydzy
- kilka pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 200g passaty pomidorowej
- przyprawy: sól himalajska, chilli, oregano
- do podania: prażone pestki dyni, kiełki
Przygotowanie:
- Mąki wymieszaj z solą, następnie dodaj oliwę i stopniowo wodę dokładnie wyrabiając ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części, a następnie rozwałkuj.
- Passatę zredukuj z dodatkiem przypraw i powstałym sosem posmaruj spód.
- Następnie nałóż pozostałe dodatki i piecz około 15/20 minut w 180 stopniach.
- Gotową pizzę posyp pestkami dyni i kiełkami.
Kalorie:
Całość (3 pizze) – ok. 1425kcal
1 pizza – ok. 475kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz