Ci na diecie... ci z nietolerancjami pokarmowymi... weganie!
A ich wszystkich może połączyć jedno ciasto - makowiec! mniam! :)
Składniki:
Spód
- 2 banany
- 1 łyżka masło nerkowcowe
- 5 łyżek mąki kasztanowej
- 4 łyżki mąki gryczanej
Masa makowa
- 150g maku
- 150g amarantusa
- 150g moreli suszonych
- 3 łyżki cukru kokosowego
Przygotowanie:
- Mak namocz, a następnie wypłucz i ugotuj wraz z amarantusem – całość zblenduj.
- Do masy makowej wmieszaj posiekane drobno morele i cukier kokosowy.
- Banany zblenduj, a następnie wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj mąki i wyrób ciasto.
- Ciasto wyłóż na spód formy, następnie wyłóż masę makową – ciasto piecz około 20 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (20 kawałków) – ok. 2760kcal
1 kawałek – ok. 138kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz