Ja postanowiłam go przetestować w niebanalnej sałatce! I... smakuje nie najgorzej! :)
Ta sałatka skradła moje podniebienie - polecam wszystkim!
Składniki:
- 400g makaronu z batatów
- 0,5kg pieczarek
- pół cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- pół główki małej kapusty czerwonej
- 4 ogórki
- przyprawy: sól himalajska, pieprz
Sos
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sok z 1 cytryny
- 1 spora łyżka masła orzechowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- szczypta soli himalajskiej
Do podania
- garść orzeszków ziemnych
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu.
- Na osobnej patelni podduś z odrobiną wody i soli poszatkowaną kapustę.
- Ogórki obierz i pokrój w paseczki, po czym wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
- Imbir i czosnek pokrój bardzo drobno, następnie wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki na sos.
- Gotowy sos wmieszaj w sałatkę, gotową sałatkę posyp orzeszkami i listkami mięty.
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2205kcal
1 porcja - ok. 368kcal
Muszę zrobić taką sałatkę. Nawet dla samej przyjemności zaskoczenia róznych takich przemądrzałych kulinarnych znawców: Makaron z batatów? Sałatkę z niego przyrządzam. Niezły :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakuje :)
OdpowiedzUsuń