Pełne smaku, aromatu i wartości odżywczych :)
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka erytrolu
- 2 łyżki jogurtu sojowego
- szczypta soli
- świeże listki mięty
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną zalej wodą i mocz przez co najmniej 12 godzin.
- Następnie odlej wodę, wypłucz kaszę i zalej świeżą wodą (na 2 cm ponad poziom kaszy), po czym całość zblenduj ze szczyptą soli.
- Naleśniki smaż z obu stron.
- Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i skarmelizuj na patelni z dodatkiem erytrolu, pod koniec dodaj rodzynki.
- Do naleśników nałóż jogurt i jabłka - całość ozdób również jabłkami i listkami świeżej mięty.
Kalorie:
Całość (2 naleśniki) - ok. 587kcal
1 naleśnik - ok. 294kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
idealne na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki gryczane moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńMoje też! :)
OdpowiedzUsuń