Ja jestem zachwycona, nie mogłam się od niej oderwać!
Jest to genialna alternatywna dla tradycyjnej białej czekolady! Oczywiście smakiem nieco odbiega od tej kupnej, ale mi jej smak odpowiada w 100% ;)
Spróbujcie! Myślę, że nie pożałujecie :)
Składniki:
- 1 mleczko kokosowe
- garść migdałów
- 1/2 garści plastrów kokosowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 15g cukru trzcinowego z wanilią
Przygotowanie:
- Prostokątne naczynie/foremkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć trochę migdałów i płatków kokosowych.
- Śmietankę kokosową (w temperaturze pokojowej) wymieszać z cukrem waniliowym.
- Następnie dodać pozostałe migdały, płatki migdałowe i plastry kokosowe- wymieszać i całość przełożyć do formy.
- Czekoladę włożyć na około godzinę do zamrażarki i gotowe!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1092kcal
1 porcja- ok. 273kcal
Wow- nie wiedziałam, że śmietanka kokosowa uzyskuje konsystencję stałą po schłodzeniu w lodówce! Istne kokosowe niebo :):)
OdpowiedzUsuń