Burgery lubię i ja! Tak dobrze przeczytaliście... ale oczywiście tylko te zdrowe, co nie znaczy, że mniej smaczne ;)
Dzisiaj wcinam burgery z fasoli z dodatkiem niezwykłych alg dulse w a'la ciecierzycowej bułce ;)
Składniki:
Burgery
- 200g fasoli kidney
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- świeży lubczyk
- 2 łyżki suszonych alg morskich dulse
- sól himalajska
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 3 jajka
- 4 łyżki wody
- kilka orzechów pecan
Burgery
- Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie ugotować do miękkości (około 60 minut).
- Algi namoczyć około 5 minut a następnie gotować przez kolejne 5 minut.
- Wszystkie składniki na burgery dokładnie ze sobą zblendować, uformować kotlety, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszając dodawać żółtka i mąkę z ciecierzycy.
- Z utworzonej masy wylać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) średni "placki", na wierzchu posypać orzechami pecan i piec 20 minut w 180 stopniach.
- Ostudzone bułki przekroić, włożyć kotlety i podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1120kcal
1 porcja- ok. 224kcal
Fasolowych jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Muszę znów kupić mąkę z ciecierzycy. Juz dawno z niej nic nie robiłam, dziękuje, że mi o niej przypomniałaś. No i spróbuje tych fasolowych kotlecików
OdpowiedzUsuńŚwietny ten pomysł na wege burgery. Muszę spróbować. Udanych wakacji! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń