Tym razem w formie ciasta na zimno z galaretką i jagodami goji!
Lekko, pysznie, słodko- czego chcieć więcej? ;)
Składniki:
- 150g kaszy kukurydzianej
- 5 łyżek nasion chia
- 3 łyżeczki stevi
- galaretka wiśniowa bio
- garść jagód goji
Przygotowanie:
- Kaszę kukurydzianą ugotować w 4-krotnej ilości wody do kaszy.
- Po ugotowaniu dodać chia, wymieszać i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), po czym odstawić do schłodzenia.
- Galaretkę przygotować i wyłożyć na wierzch polenty, na wierzchu osypać jagodami goji- całość odstawić do stężenia i ponownie schłodzić.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1040kcal
1 kawałek- ok. 74kcal
Wygląda intrygująco :)
OdpowiedzUsuńJakiej galaretki używasz ? Jakaś kupna jest wegańska czy na agarze robiłaś :) ?
OdpowiedzUsuńtutaj akurat gotowa, taka: http://www.bioplanet.pl/galaretka-o-smaku-wisniowym-bio-40-g---amylon,8594006661782,pk106,p6076,PL
UsuńDzięki :D!
UsuńBo czasem mi się nie chce agarowej robić to taki gotowiec byłby fajną opcją :)
Zawsze mam problemy z gotowaniem kasz.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Chętnie zjadłabym ciasto z galaretką. Do tego moje ulubione nasiona chia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Nabrałam ochoty na kaszę kukurydzianą :)
OdpowiedzUsuń