Ale czasem warto dla odmiany przygotować sernik na bazie zwykłego twarogu z niezwykłymi dodatkami! ;)
Ten sernik nie wymaga pieczenia. Do przygotowania spodu wykorzystałam jedynie dwa składniki: żurawinę i migdały. Natomiast masa zawiera, oczywiście oprócz kremowego twarogu, również cukier kokosowy charakteryzujący się karmelowym smakiem oraz białko słonecznikowe, które urozmaica przede wszystkim wartości odżywcze ciasta!
Składniki:
Spód
- 2 garście żurawiny suszonej
- 2 garście migdałów (Green Essence)*
- 600g sera twarogowego chudego
- 1 banan
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżki białka słonecznikowego
- garść jagód
Spód
- Żurawinę namoczyć i zblendować na mus.
- Migdały rozdrobnić i wymieszać z musem żurawinowym- całość wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą).
- Ser twarogowy zblendować z bananem, cukrem kokosowym oraz białkiem słonecznikowym i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Na wierzchu poukładać jagody i całość schłodzić w zamrażarce.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1515kcal
1 kawałek- ok. 126kcal
Ale cudowny ;) Ten spód wygląda ciekawie i nietypowo w tym kolorze :)
OdpowiedzUsuńSerniczek musi smakować obłędnie. A te borówki na górze, oj kusi, kusi! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco. O tej porze roku każdy owoc jest dla mnie bardzo kuszący :)
OdpowiedzUsuńSerniczek przepyszna prezentacja :-). Przepis znakomity. Tylko mi podpowiedz Madziu,czym moge zastapic bialko slonecznikowe?
OdpowiedzUsuńmożna w ogóle pominąć albo dodać np. 2 łyżki mąki kokosowej :)
UsuńJaka foremka?
OdpowiedzUsuńforemka o średnicy 18cm
UsuńCzyżby mrożone jagody? Też ciągle ich używam :D
OdpowiedzUsuńpewnie :) za każdym razem wyciągając woreczek z zamrażarki dziękuję sobie, że zamroziłam je latem! :)
Usuńmusze spróbować konieczie bo przepis wydaje się rewelacyjny
OdpowiedzUsuńA zaiast białka moge uzyc odzywki białkowej?
jasne :)
Usuń