22 sierpnia 2015

BRZOSKWINIOWA TARTA Z KOMOSY

Na moim blogu w tym sezonie codziennie goszczą, przy okazji różnych dań, przeróżne letnie owoce i warzywa!

Jednak przeglądając moje ostatnie wpisy zorientowałam się, że bardzo dawno nie królowały brzoskwinie!
A przecież mają tak mało kalorii, a przy tym fantastyczny smak! Są bogate w witaminy, magnez, fosfor, żelazo i można by tak długo wymieniać... ale do rzeczy- prezentuję tartę wykonaną na bazie komosy ryżowej z dodatkiem właśnie tych wspaniałych owoców!


Składniki:
Spód
  • 8 łyżek mąki z komosy
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżeczki stevi
Masa
  • 8 łyżek białej komosy ryżowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5l mleka owsianego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 4 świeże brzoskwinie
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować z białkiem i dokładnie połączyć z mąką oraz stevią (wyrobić ciasto).
  2. Do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyłożyć spód, formując niewysokie brzegi i piec około 15 minut w 170 stopniach.
Masa 
  1. Komosę ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną komosę zblendować z syropem z agawy i 1 brzoskwinią bez skórki.
  3. Masę wyłożyć na upieczony spód, całość udekorować kawałkami brzoskwiń oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1175kcal
1 kawałek- ok. 98kcal

Letnie owoce

16 komentarzy:

  1. Jest świetna! Uwielbiam takie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda uroczo. Idealne do popołudniowej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. i właśnie w takich momentach przeklinam jeszcze bardziej los uczuleniowca.. a co, brzoskwinie zamieniam na nektaryny i kradnę pomysł na to cudo(;

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąka z komosy- pierwsze słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka fajna tarta :) Chętnie spróbuję tej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie! A mąkę z komosy robisz jakoś sama, czy gdzieś kupujesz?Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej kupuję, chociaż czasem zdarza mi się robić, ale zawsze to wymaga więcej czasu, więc korzystam z gotowej ;)

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam takiej tarty! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy masa ma być rzadka ? bo mi właśnie taka wyszła i rozlewa się gdy ukroiłam kawałek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. komosa podczas gotowania musi wchłonąć cały płyn, a następnie trzeba ją wystudzić i wtedy podczas blendowania masa powinna być gęsta :)

      Usuń