Jednak przeglądając moje ostatnie wpisy zorientowałam się, że bardzo dawno nie królowały brzoskwinie!
A przecież mają tak mało kalorii, a przy tym fantastyczny smak! Są bogate w witaminy, magnez, fosfor, żelazo i można by tak długo wymieniać... ale do rzeczy- prezentuję tartę wykonaną na bazie komosy ryżowej z dodatkiem właśnie tych wspaniałych owoców!
Składniki:
Spód
- 8 łyżek mąki z komosy
- 1 dojrzały banan
- 1 białko jajka
- 2 łyżeczki stevi
- 8 łyżek białej komosy ryżowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 0,5l mleka owsianego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 świeże brzoskwinie
- 1 łyżka płatków migdałowych
Spód
- Banana zblendować z białkiem i dokładnie połączyć z mąką oraz stevią (wyrobić ciasto).
- Do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyłożyć spód, formując niewysokie brzegi i piec około 15 minut w 170 stopniach.
- Komosę ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną komosę zblendować z syropem z agawy i 1 brzoskwinią bez skórki.
- Masę wyłożyć na upieczony spód, całość udekorować kawałkami brzoskwiń oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1175kcal
1 kawałek- ok. 98kcal
Jest świetna! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo. Idealne do popołudniowej kawy ;)
OdpowiedzUsuńi właśnie w takich momentach przeklinam jeszcze bardziej los uczuleniowca.. a co, brzoskwinie zamieniam na nektaryny i kradnę pomysł na to cudo(;
OdpowiedzUsuńnektaryny też dobre! :)
Usuńjaka średnica blachy ?
OdpowiedzUsuń18 cm
UsuńWygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńMąka z komosy- pierwsze słyszę ;)
OdpowiedzUsuńJaka fajna tarta :) Chętnie spróbuję tej mąki :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! A mąkę z komosy robisz jakoś sama, czy gdzieś kupujesz?Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńraczej kupuję, chociaż czasem zdarza mi się robić, ale zawsze to wymaga więcej czasu, więc korzystam z gotowej ;)
UsuńNigdy nie jadłam takiej tarty! :)
OdpowiedzUsuńWow, fantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńczy masa ma być rzadka ? bo mi właśnie taka wyszła i rozlewa się gdy ukroiłam kawałek
OdpowiedzUsuńkomosa podczas gotowania musi wchłonąć cały płyn, a następnie trzeba ją wystudzić i wtedy podczas blendowania masa powinna być gęsta :)
Usuń