23 sierpnia 2015

WEGAŃSKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Te ciasteczka wymagają jedynie 4 składników, a przy tym są bardzo smaczne!

Naturalna słodycz banana i kremowa konsystencja masła orzechowego, połączona z ciecierzycą i lekko kwaskowatą nutą żurawiny sprawiły, że te ciasteczka skradły moje serce!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • garść żurawiny suszonej
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej 12 godzin), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Po ugotowaniu i wystudzeniu ciecierzycę zblendować z bananem.
  3. Do zblendowanej ciecierzycy dodać masło orzechowego i dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować niewielkie ciasteczka, do środka każdego wkładając żurawinę.
  5. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Pyszne, zdrowe i pożywne ciasteczka gotowe- na niedzielny seans filmowy idealne! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (32 ciasteczka)- ok. 1025kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal

21 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają i na pewno smakują rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak mało składników, a takie efektowne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie się prezentują :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym kilka spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowe słodycze to zawsze dobry pomysł, a jeżeli są tak łatwe w przygotowaniu to ich wykonanie jest wręcz obowiązkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, na pewno by mi posmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Świetny pomysł, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojoj jak z bananem i masłem orzechowym, to musza byc pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzą mi się takie już długo, ale zawsze zanim dobrze pomyślę to już ukręcę hummus i uczynię falafele :p Piękne są, ale bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż mi ślinka pociekła :P

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis- prosty i zdrowy :)...

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie niestety nie wyszły , cały czas były maziowate w środku mimo wydłużenia czasu pieczenia, podwoiłam składniki i użyłam cieciorki z puszki, hmm, może to jest przyczyną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciecierzyca z puszki nie jest tak "sucha", jak ta tradycyjnie ugotowana i myślę, że to mogło być przyczyną. Zawsze jak widzisz, że masa się nie formuje, czy nie klei dorzuć trochę jakiejkolwiek maki, czy mielonych orzechów i powinno być ok! ;)

      Usuń
  13. Ciekawy przepis, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow :) jaki fajny przepis mało składników i szybko się go robi :) koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają bardzo apetycznie! Idę moczyć ciecierzycę:D

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę koniecznie upiec. Wyglądają tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń