Takie wyczekane przez cały rok sezonowe owoce smakują wyśmienicie, szczególnie w cieście z orzechów nerkowca :)
Składniki:
- 1 garść orzechów brazylijskich
- 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
- 1 garść śliwek suszonych (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 150g orzechów nerkowca
- 1 banan
- 2 łyżki mleka kokosowego
- świeże śliwki
Przygotowanie:
- Śliwki suszone sparzyć wrzątkiem i zblendować na mus.
- Orzechy brazylijskie zmielić i połączyć z musem śliwkowym oraz amarantusem, po czym dokładnie wymieszać.
- Do formy wyłożonej folią spożywczą nałożyć spód (formując również brzegi) i odstawić do schłodzenia.
- Orzechy nerkowca namoczyć (najlepiej 4-8 godzin), następnie zblendować na gładki krem z dodatkiem banana i mleka kokosowego.
- Krem z nerkowców wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, udekorować kawałkami świeżych śliwek i ponownie odstawić do schłodzenia.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 1605kcal
1 kawałek- ok. 268kcal
Wygląda jak pyszna kanapeczka;))
OdpowiedzUsuńkocham twoje wypieki
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z sezonowych śliwek i zrobić takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny deser! *.*
Krem zdecydowanie trafia w moje gusta ;)
OdpowiedzUsuńAle zgrabne :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Miło mi, ze bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIzzy
Zapraszam na mojego bloga :)
Take it Izzy
Bardzo fajny przepis ze śliwkami w roli głównej! :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę przeszłaś samą siebie! Lubię takie ciasta bardzo, a jeszcze skoro wegańskie to w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńale bym pojadła! ... nie, w sumie to POŻARŁA!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł Madziu :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwkowce, a w wersji wege...Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńŚwietnie je skomponowałaś, do tego pięknie zrobiłaś i bardzo apetycznie sfotografowałaś! Super! :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje i zapewne wyśmienicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje i zapewne wyśmienicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPomysł super! smak można sobie wyobrazić- pyszota!
OdpowiedzUsuńŚlicznie to ciasto wygląda :)
OdpowiedzUsuńNo i kto powiedział, że wegan źle jada. To jest pyszne. Dzięki!
OdpowiedzUsuńJak przepysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń