27 lipca 2015

WEGAŃSKIE CIASTO "ŚLIWKOWIEC"

Oczywiście po powrocie z urlopu od razu udałam się na targowisko w celu nabycia świeżych warzyw i owoców. Na straganie ujrzałam śliwki i już wiedziałam, co słodkiego przygotuję, aby umilić sobie pierwszy wieczór po powrocie! :)

Takie wyczekane przez cały rok sezonowe owoce smakują wyśmienicie, szczególnie w cieście z orzechów nerkowca :)


Składniki:
  • 1 garść orzechów brazylijskich
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 1 garść śliwek suszonych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 150g orzechów nerkowca
  • 1 banan
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • świeże śliwki

Przygotowanie:
  1. Śliwki suszone sparzyć wrzątkiem i zblendować na mus.
  2. Orzechy brazylijskie zmielić i połączyć z musem śliwkowym oraz amarantusem, po czym dokładnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożonej folią spożywczą nałożyć spód (formując również brzegi) i odstawić do schłodzenia.
  4. Orzechy nerkowca namoczyć (najlepiej 4-8 godzin), następnie zblendować na gładki krem z dodatkiem banana i mleka kokosowego.
  5. Krem z nerkowców wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, udekorować kawałkami świeżych śliwek i ponownie odstawić do schłodzenia.
Proste, śliwkowe ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto spróbować połączenia nerkowców ze śliwkami, ponieważ mimo, iż oba te produkty charakteryzują się słodkim smakiem razem tworzą pyszny duet! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 1605kcal
1 kawałek- ok. 268kcal 

Piknik Letnie owoce

19 komentarzy:

  1. Wygląda jak pyszna kanapeczka;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba korzystać z sezonowych śliwek i zrobić takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, to ciasto wygląda świetnie! :)
    Bardzo apetyczny deser! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem zdecydowanie trafia w moje gusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :) Miło mi, ze bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis ze śliwkami w roli głównej! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę przeszłaś samą siebie! Lubię takie ciasta bardzo, a jeszcze skoro wegańskie to w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale bym pojadła! ... nie, w sumie to POŻARŁA!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam śliwkowce, a w wersji wege...Do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie je skomponowałaś, do tego pięknie zrobiłaś i bardzo apetycznie sfotografowałaś! Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie się prezentuje i zapewne wyśmienicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie się prezentuje i zapewne wyśmienicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomysł super! smak można sobie wyobrazić- pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślicznie to ciasto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No i kto powiedział, że wegan źle jada. To jest pyszne. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń