Pożywny spód z kolorowego ryżu i kremowe, pożywne wypełnienie z uroczego, zielonego bobu! :)
Kropką nad "i" były listki bazylii, które nadawały całej tarcie niezwykłego aromatu!
Po raz kolejny również zdecydowałam się na użycie niezwykle wartościowego oleju arganowego, o właściwościach którego pisałam już przy poprzednich propozycjach.
Składniki:
Tarta
- 3 łyżki ryżu czerwonego pełnoziarnistego
- 3 łyżki ryżu czarnego pełnoziarnistego
- 2 łyżki ryżu basmati pełnoziarnistego
- 2 łyżki ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
- 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
- szczypta soli sezamowej
- 4 garście bobu
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oleju arganowego
- przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, kurkuma
Przygotowanie:
Tarta
- Wszystkie ryże ugotować osobno.
- Ugotowane i ostudzone ryże dokładnie ze sobą połączyć (można lekko zblendować) i wymieszać z solą sezamową i korzeniem maca.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując dość wysokie brzegi i piec około 40 minut w 180 stopniach.
- Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z dodatkiem oleju arganowego i przypraw.
- Farsz przełożyć na wcześniej upieczony spód i podać z listkami bazylii, czarnym ryżem oraz kawałkami bobu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 780kcal
1 kawałek- ok. 65kcal
To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTarta jak marzenie!
OdpowiedzUsuńWytrawnej tarty jeszcze nie robiłam - świetna :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie prezentuje sie ta ryzowa tarta. Chociaz ja i tak KOCHAM;-)Twoje slodkosci. Ciacho ze sliweczkami koniecznie musze zrobic,bo lubie sliwki. Juz wyrazilam swoja radosc.z Twojego powrotu,pod ktoryms z Twoich przepisow:-).
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że brakowało mi bloga i Twoich miłych słów :)
UsuńWszystko co z bobu biorę w ciemno! :D
OdpowiedzUsuńWygląda przeuroczo i na pewno pysznie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńCoraz wiecej przepisów znajduję z bobem, na innym blogu jest fajny przepis na bób z truskawkami (tak, też nie mogłam z początku w to uwierzyć). Wypróbowałam i było spoko - tego też spróbuję bo uwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńbób można łączyć z wieloma smakami i zawsze jest pyszny!
UsuńUwielbiam bób, ale szaleję za samym- ugotowanym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób ale w takiej wersji go jeszcze nie widziałem. Aż spróbuje szkoda że sezon się skończył, ale przepis sobie zapisze i przy następnym sezonie na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń