Świetne na drugie śniadanie, czy podwieczorek! Można zabrać je ze sobą również na letni piknik :)
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki mąki z komosy ryżowej
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżka syropu z agawy
- wiśnie świeże
- 1 kisiel wiśniowy (Amylon)
- Zagotować wodę, a następnie w 180ml wrzątku rozmieszać kisiel.
- Banana zblendować z jajkiem i syropem z agawy.
- Dodać mąkę i płatki- ponownie zblendować.
- Z masy uformować bułeczki, na wierzchu każdej wyłożyć po 2 łyżki kisielu.
- Bułeczki piec około 25 minut w 180 stopniach.
- Podawać ze świeżymi wiśniami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 bułeczki)- ok. 710kcal
1 bułeczka- ok. 355kcal
Kisiel to dla mnie taki mały smak dzieciństwa, jadłam je nałogowo posypane grubą warstwą cukru (budyń ? pfff) :)
OdpowiedzUsuńKisiel to mój smak dzieciństwa, ale bułki z nim to nowość ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na zrobienie takich bułeczek,co prawda z kisielem nie próbowałam;)
OdpowiedzUsuńWitam! Jak ja sie stesknilam za Twoimi przepisami! Mysle,ze urlop byl w pelni udany:-P. Swietny przepis. Ciekawa propozycja z tym kisielem. Pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńMąka z komosy ryżowej? Pierwsze słyszę :o
OdpowiedzUsuńwpraszam się na takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich bułeczek :):)
OdpowiedzUsuńJakie urocze *.* Wyglądają na niezwykle smaczne!
OdpowiedzUsuńWolę budyń niż kisiel ale i tak bym zjadła. :D
OdpowiedzUsuńWspaniale i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Świetny pomysł na coś słodkiego i zdrowego :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycja! :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, w sam raz na moje ulubione słodkie śniadania ;)
OdpowiedzUsuń