16 lipca 2015

KAKAOWA TARTA JAGLANA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ

Każdy czytelnik mojego bloga już wie jak ogromną miłością pałam do kaszy jaglanej!
A kilka dni temu obiecałam również, że szał truskawkowy zamieniam na smak wiśni i dotrzymuję obietnicy!

Dzisiaj (z uwagi na fakt, że wysokie temperatury powracają) prezentuję lekką tartę jaglaną z galaretką wiśniową!


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka lucumy
  • 3 łyżki kakao
  • 300g wiśni
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka inuliny
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Następnie kaszę wymieszać z kakao oraz lucumą.
  3. Do formy (małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia) nałożyć masę, formując niezbyt wysokie brzegi i piec około 45 minut w 180 stopniach.
  4. Wiśnie bez pestek zblendować ze stevią, po czym zagotować, dodając inulinę i agar.
  5. Galaretkę wiśniową przelać na wcześniej upieczony spód, na wierzch poukładać całe wiśnie oraz posypać kruszonym ziarnem kakao- odstawić do stężenia.
Taki kawałek ciasta smakuje najlepiej dobrze schłodzone, zjedzony na świeżym powietrzu :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 930kcal
1 kawałek- ok. 66kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiW wiśniowym sadzie 2015

38 komentarzy:

  1. Wpisujemy się na listę tych, którzy będą próbować i rozkoszować się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest piękna! Podoba mi się ten kontrast kolorów :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż po samym kolorze chciałoby się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor tarty zachęca do wypróbowania przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  5. co to za rabat 10 zł... jak muszę wydać 50.. żadna promocja :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna ta tarta! :-) Fajnie, że wiśnie, bo już mam przesyt truskawkami. :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Zobaczyłam tylko zdjęcie i... od razu się "zakochałam" w tej pysznej tarcie. Ależ wspaniale się prezentuje.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada przepysznie kradne przepis na darmowy fooder http://tiny.cc/fooder o jeeeej chyba go dzisiaj zrobie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie to piękne! :) Poproszę taki na moje jutrzejsze urodziny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super się prezentuje :) Fajnie, że kasza w całosci a nie zmiksowana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie :):) kolejny fantastyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobilam tarte. No i udalo sie! Poradzilam sobie z agarem,a tak sie balam:-). Bardzo smaczna i godna polecenia:-). Nastepna zrobie z czeresniami:-). To jutro Madziu ostatni przepis przed urlopem:-(?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to świetnie, że się udała i smakowała :) już powróciłam i dzisiaj kolejny przepis ;)

      Usuń
  13. pyszna tarta, idealna na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  14. codziennie nowy deser, podziwiam, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne ciasto! a już któryś raz widzę u Ciebie tą lucumę, nie wiesz może cze można podawać ją małym dzieciom (15 miesięcy)? Bo wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem pewna, ale zasięgnę informacji u producenta i dam znać :)

      Usuń
    2. Otrzymałam odpowiedź, że producent nie posiada szczegółowych informacji, ze względu na fakt, że nie były jeszcze przeprowadzone badania pod tym kątem. Jednak moim zdaniem małe ilości nie powinny zaszkodzić (w dużych ilościach obawiałabym się zbyt wysokiej zawartości błonnika) :)

      Usuń
  16. wygląda cudownie! wiśnie w takiej postaci to ja lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialny pomysł! Przyznaję, że pierwsze słyszę o lucumie... trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, daje lekką słodycz i fajnie zagęszcza oraz wzbogaca każdą potrawę :)

      Usuń
  18. Ciekawy pomysł na słodką przekąskę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ekstra! Brzmi bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ahhh doskonała na ciepłe popołudnia <3

    Napiszę Ci w tajemnicy, że na moim blogu czeka na Ciebie niemałe wyzwanie. Dawaj, pobawmy się! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie wygląda. Zgadzam sie z Tobą - na świeżym powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam lucumę, a dodatkowo cały skład jest znakomity. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Desery z kaszy jaglanej są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jakiej wielkości foremka?😊

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakiej wielkości foremka?😊

    OdpowiedzUsuń